iStock_000014408068Medium

Vi tar hand om miljön

Vi tar hand om miljön i vårt dagliga arbete, därför ser vi till att våra kunder använder produkter och tjänster som är märkta med Bra Miljöval märke eller uppfyller andra miljökrav. Vi organiserar regelbundet utbildningar & möten för alla våra anställda för att öka deras kunskap och medvetenhet om miljön under deras arbetsgång.

Städa utan giftiga kemikalier

Kasta ett öga på innehållet i rengöringsflaskan i städskåpet. Inte lika fräscht som det doftar, eller hur? Du behöver inte produkter fullproppade med kemikalier för att få ett rent hem.

Miljömärkt såpa, diskmedel och mikrotrasor räcker långt. Så här fixar du städningen utan onödiga kemikalier:

Såpa

I butiker lockas vi att köpa en uppsjö av rengöringsmedel – helt i onödan. Såpa funkar nämligen utmärkt till både köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna. Miljömärkt såpa tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter, och du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier.

Om du behöver starkare medel än såpa bör du välja produkter märkta med Bra Miljöval, i andra hand Svanen.

Tips med såpa!

 • Bränt i kastrullen: Koka upp vatten med lite såpa. Låt stå med lock en stund. Diska, klart!
 • Bränt i ugnen: Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm till 100 grader. Låt svalna och tvätta ur med en svamp.
 • Smutsig spis: Gnid in spisen med lite såpa. Låt verka en minut och torka av.
 • Diskbänken: Rengör med lite koncentrerad såpa på en skursvamp. Skinande rent!

Fönster och speglar

Fönsterputsmedel är ofta riktigt läbbiga miljöbovar. De flesta innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ned eller som är mycket giftiga för vattenlevande organismer.

Flera fönsterputsmedel innehåller också medel som inte är bra för dina lungor och din hud. Många medel kräver säkerhetsåtgärder, men – det står inte på flaskan. Hur du bör skydda dig får du bara reda på om du kontaktar företaget och ber att få läsa produktens säkerhetsblad. Där kan du läsa att ”Handskar och skyddsglasögon rekommenderas” (W5, Lidl) eller att ” God ventilation rekommenderas, liksom att bära handskar och tvätta händerna efteråt.” (Ajax).

Helt galet tycker vi. Särskilt eftersom det finns ett medel som är billigare, miljövänligare, hälsosammare och ger bättre resultat – nämligen diskmedel.

– Fönsterputs är helt onödigt. Jag tycker att man ska tänka miljövänligt, säger Ivan Bengtsson, som vunnit medalj i VM i fönsterputsning flera år i rad, och bara använder handdiskmedel i sitt vatten.

Gör som världens bästa fönsterputsare:

 • 1. Blanda vatten och diskmedel i en hink.
 • 2. Doppa fönsterpälsen i lösningen och krama ur den.
 • 3. Blötlägg rutan genom att dra fönsterpälsen över hela fönstret.
 • 4. Ta bort eventuella prickar och fläckar med en klickskrapa. Fönstret måste vara blött då klickskrapan används, annars kan fönstret bli repigt.
 • 5. Skrapa bort vattnet med en gummiskrapa, håll fönsterpälsen nere vid fönstret för att undvika spill på golv.
 • 6. Använd trasan för att torka rent längs kanterna.

Tips!

Inte lika ambitiös som proffsen? Strunta i fönsterpäls och klickskrapa. Använd en mjuk svamp eller mikrotrasa för blötläggning och en annan för torkning.

Vill du helst spraya? Blanda vatten och diskmedel i en blomspruta.
Får du fula ränder? Torka bort dem med hopknycklat tidningspapper.

Dammtorkning

Mikrofibertrasor suger upp fett och damm, inget rengöringsmedel behövs. Det finns olika trasor för olika användningsområden – några är särskilt bra för damm, andra för att putsa fönster.

Dammvippan är också en miljövänlig kompis när du behöver nå platser högt upp. Vippan drar åt sig dammet, du skakar av den på balkongen eller i fönstret.

Golv

De flesta tar fram dammsugaren när det är dags att städa golven – utan att tänka på att den drar en hel del energi. Testa istället att då och då byta ut dammsugningen mot moppning med mikrofiber. Mikromoppen drar till sig smuts och bakterier, och kan användas både torr och fuktig.

Så här kan du använda mikromoppen:

 • Damm: Torrmoppning
 • Damm och fläckar: Våtmoppning utan rengöringsmedel
 • Grus, smulor och damm: Dammsugare eller sopborste, sedan mikromopp utan rengöringsmedel
 • Riktigt smutsigt golv: Våtmoppning med såpa
 • I köket funkar mikrotrasor och såpa utmärkt till det mesta.

Tips!

Mikrovågsugnen: Ställ in en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt en minut. Nu är det enkelt att torka bort matrester och stänk. Plus att det luktar gott!

Disktrasan: Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel en gång i veckan så håller den sig fräsch längre.

Spisen: Bli av med ingrodd smuts genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören: Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten. Klart!

Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.

Klorin

Klorin är uselt eftersom det är giftigt för vattenlevande varelser och naturen har svårt att bryta ned det. Det finns flera alternativ till Klorin som är mycket mer miljösmarta.

 • Blekning: Bleksalt märkta med Bra Miljöval.
 • Grovrengöring av badrum: Produkter som är märkta med Bra Miljöval.
 • Kalk: Rengör med ättika eller citronsyra.
 • Bakteriedödande: De flesta bakterier är inte farliga, utan nödvändiga för vår hälsa. Därför är det smartast att inte använda bakteriedödande medel i din vardag.